• Skriv ut

Mediaservice

Välkommen till Landstinget Kronobergs sidor för media. I menyn till vänster hittar du bland annat pressmeddelanden och inbjudningar, samt kontaktuppgifter till politiker och till några av våra tjänstemän.

Landstinget Kronoberg har en bred verksamhet som är spridd över hela länet. Ibland kan det vara svårt att veta vem som är ansvarig för vad och var information om ett visst ämne finns att hämta. Landstinget Kronobergs mediekontakter kan svara på frågor, ta fram information och hjälpa dig som journalist att komma i kontakt med rätt personer.

Öppenhet - men inte på bekostnad av patientsekretessen

Nyhetsmedias bevakning av landstinget är en viktig del i medborgarnas insyn i våra verksamheter och vår grundinställning är att vi ska vara så generösa som möjligt med att ge media tillstånd för reportage och fotografering.

Men journalister och fotografer kan till exempel inte komma oanmälda till landstingets kliniker/avdelningar/motsvarande för att göra reportage.

Inom de områden där patienter vårdas, råder generellt fotograferings- och filmningsförbud. Det gäller såväl inom- som utomhus.

All sjukvårdande verksamhet inom landstinget bedrivs med en hög grad av patientsekretess. En patient som söker hjälp – alltifrån en enkel inflammation till en svårare psykiatrisk åkomma – har rätt att få göra det utan att någon utomstående, utan tillåtelse, intervjuar, filmar eller på något annat sätt dokumenterar besöket.

Om en tillfrågad patient är villig att ställa upp på en intervju är det en överenskommelse mellan patienten och journalisten. Däremot kan landstinget bestämma att intervjun inte får ske i en lokal där andra patienter eller personal riskerar att filmas, fotograferas eller bandas utan sitt medgivande. Intervjun kan då ske till exempel utomhus eller i ett rum utanför avdelningen.

Verksamhetschef eller motsvarande kan ge tillstånd för fotografering eller filmning för sina verksamheter.

För att fotografera i landstingets lokaler där ingen vårdverksamhet bedrivs, till exempel inne i sjukhusentréer eller liknande, ska media i första hand ta kontakt med landstingets pressekreterare eller landstingets kommunikationsdirektör.


Mediekontakter

Porträttfoto: Stefan Ahlrik pressekreterare Landstinget Kronberg
Ladda ner bild

Stefan Ahlrik
Pressekreterare
Tel: 0470 58 96 70
Mobil: 0709 84 44 22 

                   

 

Maria Granath, kommunikationsdirektör Landstinget Kronoberg
Ladda ner bild

Maria Granath
Kommunikationsdirektör
Tel: 0470 58 86 38
Mobil: 0709 84 47 01


 

Innehållsansvarig: Stefan Ahlrik
Uppdaterad av: Stefan Ahlrik 2014-08-15 12:41

Kontakt

Landstinget Kronoberg 

Offentlighet och sekretess 

Mer information 

Olycksfallsbulletiner

För händelser i hela länet
Telefon 0470 - 58 80 00

Mer information om olycksfallsbulletiner


Pressinformation stroke

Läs mer om strokekampanjen och nya sporttemat, www.strokekampanjen.se/sport


Om etik i media

Press- och yrkesetik (SJF)

Spelregler för press, radio och TV (SJF)

Yrkesetiska nämnden (SJF)


Vid brister på etik i media

Pressombudsmannen

Pressens Opinionsnämnd

Myndigheten för radio & tv

Publicistklubben