• Skriv ut

Lyssna

Talande Webb

Landstinget Kronoberg använder Talande Webb på webbplatsen. Talande Webb är ett hjälpmedel som gör att webben talar. Talande Webb läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal i mp3-format och ger dig möjlighet att använda läslinjal eller skärma av för att hålla fokus på det du läser. Talande Webb är gratis för dig som användare.

För att komma igång och använda Talande Webb ska du börja med att ladda ner Talande Webb-programmet. Det tar inte många minuter och du behöver inte göra några installationer. Spara bara filen där du vill ha programmet och kör den för att starta.

När programmet är igång visas en blå, rund ikon längst ner till höger på skärmen, bredvid klockan:

Bild på placering av ikon för Talande Webb


 

 

 

När du kommer in på en ansluten webbplats dyker också Talande Webbs verktygsfält upp:Detaljbild inställning för Talande webb.

 

 

Om du vill komma åt programmets inställningar klickar du på den blå ikonen, längst till höger i verktygsfältet eller dubbelkickar på den blå cirkeln nere till höger på skärmen, vid klockan.

Gör egna inställningar

När du öppnat Talande Webbs inställningar kan du göra en rad inställningar av hur programmet ska fungera. Du kan bland annat ändra:

  • uppläsningens hastighet
  • hur du vill att den text som läses upp ska markeras
  • vilken färg texten och bakgrunden ska ha
  • hur stor texten ska vara
  • hur fokus ska fungera, om du vill ha en linjal eller en nedtoning av bakgrunden.

De inställningar du gör följer med på alla webbplatser du besöker, du behöver alltså inte göra nya inställningar för varje webbplats du besöker.

Den vita ikonen används när du ska läsa pdf-filer. När du har öppnat pdf-filen i webbläsaren dubbelklickar du på den här ikonen. Då öppnas pdf-filen i rätt program och du kan använda Talande Webb för att få pdf-filen uppläst. Tänk på att pdf-filen måste ligga på en webbplats som fungerar med Talande Webb.

Talande Webb känner automatiskt av vilka webbplatser som fungerar med Talande Webb. Muspekarens utseende ändras och programikonen får en gul bock över sig.

Bild på gulmarkerade ikoner för Talande webb
 


Bild på markerad ikon för Talande webb.

 

 

  

 

Inläst information

Vid sidan av uppläsningsfunktionen finns även en del information inläst och tillgänglig på webbplatsen. Se menyn till vänster.

Innehållsansvarig: Johanna Mysjö
Uppdaterad av: Johanna Mysjö 2013-02-01 13:58

Mer information

Läs mer om personliga inställningar, hur du läser pdt:er och laddar ner till Mp3 på portalen för Talande Webb.

Portalen för Talande Webb

 

 Ladda ner Talande webb

 

För anställda inom Landstinget Kronoberg, se: Förteckning över certifierade program.