• Skriv ut

Linda blev rökfri inför sin operation

Linda Clarin är 39 år och har varit rökare i 5475 dagar (plus-minus några skottdagar och rökfria graviditeter). Trots att hon inte ville sluta ställde läkaren krav på henne att bli rökfri inför en operation. Nu har hon varit icke-rökare i sex månader, och blivit opererad.

Linda bor i Ljungby och är särbo med Niklas. Tillsammans har de två barn som är 6 och 10 år. I 15 års tid vaknade Linda varje dag och tände kort därefter en cigarett, ofta på balkongen med en kopp kaffe. Många tobaksbrukare känner igen sig i att ha en ritual. Många vet också att man kan ha ett gömställe för att aldrig riskera att stå utan cigaretter.
– Jag sparade alltid en cigarett i kylen. Om-utifall-att, så att säga, säger Linda.

Linda Clarin har ”alltid” varit rökare, kände sig som en rökare, identifierade sig med rökare. Historien ändrade sig den 28 april 2012. Läkarna upptäckte cystor i Lindas ena bröst och sa, rakt upp och ner, att Linda var tvungen att sluta röka inför operationen.
– Jag blev skitarg! I ren ilska tände jag en cigg direkt jag kommit utomhus. Ingen jävel ska komma här och bestämma åt mig, kände Linda.

Tobaksavvänjare

Doktorn skrev en remiss till tobaksavvänjaren på Lasarettet Ljungby. Linda blev uppringd och fick en tid, fortfarande helt på det klara med att hon inte skulle sluta röka, ännu ganska upprörd över att doktorn krävde tobaksstopp.
- Jag ska i alla fall ge henne en chans, tänkte jag.
Linda fick träffa Karin Tuneskog som är sjuksköterska i botten men med vidareutbildning i motiverande samtal, som det kallas. En person som rökare och snusare kan få stöd, hjälp och tips av när de måste eller vill sluta nyttja tobak.
- Det klickade direkt. Av Karin har jag fått bra argument till att sluta och själv fått hitta motivationen. Nu förstår jag att rökningen inte bara handlar om cigaretter och nikotin, här har jag fått lära mig hantera stress och känslor som kommer upp, hur jag ska se på mat, att hitta nya vanor.
- Ja det gäller att komma på av vilken anledning man röker, fyller Karin i. Är det för att bli lugn, är det för att få egentid, är det en belöning? Vad det än beror på så gäller det att bli uppmärksam på varför och hitta nya vanor.

Nyopererad

När vi träffas har Linda blivit opererad dagen innan. Hon ser pigg och fräsch ut.
- Jag har blivit opererad många gånger förut, men aldrig varit med om att må så här bra efteråt, berättar Linda. Förut har jag varit svår att väcka och svår att få igång, men i går åkte jag och mamma ner på stan någon timme efter jag vaknat och köpte en sjal som jag spanat in.
Extra roligt kändes det att all personalen på operation berömde henne för rökstoppet. De kunde läsa i journalen att hon kämpat närmare ett halvår och alla verkade tacksamma - alla brydde sig.
- Många tar chansen att fortsätta vara rökfria, när de lagt ner på att sluta, berättar Karin Tuneskog.

Positiva effekter

- Jag kommer aldrig att börja röka igen, säger Linda. Jag känner att jag vunnit så mycket på att sluta, jag har mindre smärta, är mindre stressad, har bättre lukt och smak, sover bättre, har fått mer tid över. Och pengar förstås!
- Och så märker jag att barnen vill komma närmare, jag luktar väl godare... Tillsammans med dem har jag också kunnat ta tillvara på småstunderna som dyker upp, istället för att gå ut på balkongen.
- Jag hoppas att alla förstår hur bra det känns att lyckas sluta.
– Nu har jag till och med slängt kylskåpsciggen, säger Linda, med en nickning till Karin Tuneskog.

Innehållsansvarig: Natasha Molnar
Uppdaterad av: Natasha Molnar 2013-12-17 08:35