• Skriv ut

Förhudsförträngning, behandling med kortisonsalva (Dermovat)

Enhet: Kirurgkliniken Växjö Visa huvudet
Giltigt från: 2005-04-28
 
Ett utskrivet dokument är alltid en kopia, giltig version finns alltid på webben.

Förhudsförträngning (Phimosis). Patientinformation

Trång förhud är mycket vanligt, särskilt hos späda och små pojkar upp till 3-4 års ålder. I de flesta fall har pojkarna inga besvsär alls och förträngningen försvinner succesivt.

En del pojkar har emellertid då och då besvär med inflammationer (s k balaniter). Dessa beror ofta på att det samlas sekret (smegma) och smuts under förhuden eftersom det är svårt att hålla rent. Förhuden svullnar upp. Ibland drabbas huden på hela penis.

Balaniter behandlas med spolning under förhuden med hjälp av mjuk plastkateter fäst på en spruta som innehåller vanligt ljummet kranvatten. Detta sker oftast på Kirurgmottagningen. I hemmet kan pojken därefter sitta i badkaret 20-30 min Spolning sker 2-3 gånger dagligen. Inflammationen brukar vara borta efter 2-3 dagars behandling.

En balanit läker ofta med ärrbildning och förträngningen blir då värre, det kan då finnas skäl till behandling på annat sätt. Förhudsförträngning kan behandlas med operation,vilket har varit vanligast tidigare. Lättare förträngningar kan dock med fördel behandlas med Dermovatsalva.

Dermovat är en stark kortisonsalva, som tunnar ut huden och gör det möjligt att föra tillbaka förhuden. Mängden kortison per patient blir dock mycket liten och risken för påverkan i kroppen i övrigt är ytterst liten.

Salvbehandling gör inte ont.

Hur behandlingen går till:

  • Förhuden dras tillbaka så långt det går utan att det gör ont eller det blir sprickor.
  • Dermovatsalvan smörjes in på huden i ett tunt lager runt öppningen en gång varje dag.
  • Lämplig tidpunkt är strax före sänggåendet.
  • Efter en vecka kan man försiktigt börja tänja och efter i genomsnitt 10-14 dagar går det att dra tillbaka huden.
   En del pojkar blir av med förträngningen på en vecka och andra efter 4-8 veckor. Har behandlingen inte fungerat på två månader avslutar man den.

  Hos en del pojkar sitter förhuden fast på ollonet. Detta ser man först när förhuden öppnat sig. Tyvärr biter Dermovatsalvan inte på dessa sammanväxningar. Å andra sidan försvinner dessa spontant fram till och med puberteten genom hormonpåverkan.


  Uppdaterad av: Ann-Marie Johansson 2012-05-28 14:43